News

آشنایی با سئو؛ مفاهیم و فاکتورهای سئو

بهبنه سازی سایت

سلام بر همراهان همیشگی پست های آموزشی و فناوری وبسایت رسمی IDH. در این نوشته، قصد داریم درباره آشنایی با سئو؛ مفاهیم و فاکتورهای سئو صحبت کنیم.

یکی از بزرگترین دغدغه های تمامی دارندگان و گردانندگان وب سایت ها این است که بتوانند وب سایت خود را طوری بهینه کنند تا در نتایج موتورهای جستجوگر از جمله گوگل، بینگ، یاهو و… در رده‌های بالاتر قرار گیرد.

افزایش ترافیک و رتبه‌ سایت، کسب درآمد، رضایت بازدیدکنندگان و تبلیغات از جمله مهم‌ترین اهداف سئو به شمار می رود.

باید یادآوری کنیم که در این مقاله قصد داریم به منظور آشنایی مخاطبان با سئو، به معرفی سئو و برخی کلیات آن اشاره کنیم و جزئیات تخصصی، استراتژی ها، موارد حرفه ای، جنبه های فنی و تکنیکی سئو و … در این مقال نمی گنجد.

تعاریف سئو

برای اینکه با مبحث سئو آشنا شوید، ابتدا باید به برخی مفاهیم و اصطلاحات اصلی رایج در این عرصه اشاره کنیم.

سئو چیست؟

در تعریف سئو (SEO) باید گفت که سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization به معنای بهینه سازی موتورهای جستجوگر است.

بهتر است اینطور بگوییم؛ بهینه‌سازی صفحات سایت‌ در نتایج موتورهای جستجوگر.

سئو برای کمک به بهبود مشاهده وب سايت ‌ها در نتايج جستجو با هدف رسيدن به رتبه‌بندی بالا ايجاد می شود. به عبارت دیگر سئو مجموعه اقداماتی است که در طراحی سایت، تعیین استراتژی محتوایی و تولید محتوا انجام می شود تا وب سایت مورد نظر جایگاه بهتری در نتایج جستجوی گوگل کسب کرده و بازدیدکنندگان بیشتری برای سایت جذب شود.

کلمات کلیدی/ عبارات کلیدی

عبارات و کلماتی در محتوای وب سایت شما که امکان یافتن سایت شما از طریق موتورهای جستجو را برای افراد فراهم می کند، کلمات کلیدی نام دارد. وب سایتی که به خوبی برای موتورهای جستجو بهینه شده باشد، با همان زبانی با بازدیدکننده صحبت می کند که به عنوان کلمات کلیدی سئو انتخاب کرده اید.

در واقع کلمه یا عبارت کلیدی همان کلمه یا عبارتی است که قصد داریم سایت خود را بر اساس آن سئو کنیم.

محتوای سئو

محتوای سئو یا محتوای سئو شده (Content SEO) محتوای آنلاین وب است که برای رتبه بندی در موتورهای جستجو (مانند گوگل) طراحی و بهینه سازی شده است. محتوای نوشته شده برای سئو معمولاً با در نظر داشتن کلمه کلیدی خاصی نوشته می شوند.

بهینه سازی

مجموعه فعالیت هایی که به منظور بهبود عملکرد سایت شما براساس استاندارهای موتورهای جستجو و جذب بازدیدکنندگان بیشتر از این طریق انجام می گیرد، بهینه سازی نام دارد.

سئوکار

متخصص سئو (SEO Specialist) کسی است که با انجام فرآیندهای سئو (بهینه سازی سایت) موجب ارتقای سایت می شود. متخصص سئو در ایران سئوکار نامیده می شود.

یک سئوکار خوب وظیفه سنگینی برعهده دارد. برخی از وظایف یک سئوکار عبارتند از:

  • بهینه کردن تصاویر
  • چک کردن و تصحیح لینک‌های داخلی و خارجی
  • بررسی URL ها
  • کنترل سرچ کنسول گوگل و رفع نواقص آن
  • بررسی ساختار سایت
  • بهینه سازی کدها
  • پیگیری رتبه سایت در Alexa
  • رفع خطاها و هشدارهای سایت
  • بهینه کردن سرعت سایت
  • رهگیری دائمی کلمات کلیدی و رتبه صفحات در گوگل
  • چک کردن وضعیت Host
  • بررسی فعالیت در شبکه های اجتماعی
  • بررسی سئو محتوا
  • تحقیق در مورد کلمات کلیدی مهم و استراتژیک
  • انتخاب مناسب عنوان های (تیتر) جذاب برای محتواهای موجود در سایت

و… .

اهمیت سئو

سئو چیست؟

بر اساس آمار اعلام شده توسط سایت گوگل، در سال ۲۰۲۰ در هر ثانیه بیش از ۷۰ هزار جستجوی گوگل ثبت شده است؛ این یعنی تقریباً ۲۲۷ میلیون در هر ساعت و بیش از ۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون جستجو در هر روز!

این آمار نشان می دهد مردم سراسر جهان حتی برای ساده ترین سؤالات خود در گوگل و دیگر موتورهای جستجو به دنبال پاسخ هستند.

اگر قصد خرید چیزی را دارند یا نیازمند دریافت خدماتی هستند، در اولین مرحله آن را در وب جستجو می کنند و تقریباً بعید است که جواب سوال یا نیاز خود را در نتایج اول یا نهایتاً در صفحه اول پیدا نکنند.

همین جاست که حضور وب سایت شما در اولین صفحه و در بالاترین رده ها اهمیت پیدا می کند چرا که اگر وب سایت شما در صفحات سوم یا چهارم یا بعدتر در نتایج جستجو باشد، به ندرت کسی شما را می بیند یا حتی از وجود وب سایت شما مطلع می شود.

برای هر کسب و کاری چه سنتی و چه دیجیتالی، چه بازرگانی و چه خدماتی، مهم‌ترین مسئله مشتری بیشتر و در نتیجه فروش بیشتر است.

افزایش فروش محصول در اینترنت هم مانند هر کسب و کار دیگری، نیازمند دیده شدن است.

همانطور که برای افتتاح یک مغازه مهم‌ ترین مسئله مکان و موقعیت مغازه است، در فضای اینترنت نیز همین ‌گونه است؛ در کسب و کار اینترنتی، موقعیت فروشگاه (وب سایت) شما را جایگاه و رتبه آن تعیین می‌کند.

هرچه وب سایت شما جایگاه و رتبه بالا‌تری داشته باشد، مشتریان بیشتری نیز خواهد داشت و افزایش مشتری یعنی افزایش فروش و در نتیجه سود بیشتر.

جایگاه و رتبه وب سایت شما را سئو تعیین می‌کند؛ به شرط در نظر گرفتن استاندارد‌ها و معیار‌های لازم.

سئو فرآیندی است که به موتور جستجوی گوگل کمک می‌کند تا وب سایت شما را شناسایی کرده، حوزه فعالیت شما را بفهمد و بر اساس کلمات کلیدی مرتبط وب سایت شما را در صدر نتایج جستجو نشان دهد. در حقیقت سئو به افزایش بازدید وب سایت شما کمک می‌ کند.

پس اینجاست که ارزش و اهمیت فوق العاده سئو نمایان می شود. یک سئو خوب، هم باعث ایجاد اعتماد و اعتبار می‌شود، هم به افزایش ترافیک و بازدید منجر می‌شود و هم در مقایسه با روش های تبلیغاتی، به صرفه تر و ارزان تر است. (به عنوان مثال سئو در گوگل رایگان است اما تبلیغات در گوگل هزینه دارد.)

با توجه به استفاده روزافزون مردم از اینترنت، سئو مناسب سایت بهترین و مؤثرترین گزینه برای فروش بیشتر است. اگر وب سایت شما سئو شده باشد و از نظر موتورهای جستجو سایت خوبی شناخته شده و در بالاترین رتبه ها در جستجوی گوگل قرار گیرد، بی ‌‌شک کسب و کار شما (چه فروش و چه خدمات) رونق بیشتری خواهد داشت.

اهمیت سئو زمانی بیشتر مشخص می شود که بدانید هر چقدر هم به ظاهر و محتویات سایت خود اهمیت داده باشید و برای آن هزینه کرده باشید، تا زمانی که بازدید کافی نداشته باشد و کاربران و مشتریان هدفمند را به سایت هدایت نکند، فایده‌‌‌ای نخواهد داشت.

انواع سئو

انواع سئو

کارشناسان و متخصصان، تکنیک‌ های سئو را در سه گروه مختلف دسته ‌بندی می کنند که عبارتند از:

  1. سئو کلاه سفید (White Hat SEO)
  2. سئو کلاه سیاه (Black Hat SEO)
  3. سئو کلاه خاکستری (Gray Hat SEO)

۱

White Hat SEO یا سئو‌ کلاه سفید به این معنی است که از تمامی قوانین و مقررات پیروی می شود و عملکرد وب سایت در چارچوب راهبرد‌های موتور‌های جستجو است. سئو‌ کلاه سفید شامل هر اقدامی است که در عین رعایت شرایط استفاده از خدمات موتور‌های جستجو، به بهبود رتبه بندی سایت در صفحات نتایج موتور‌های جستجو نیز منجر می شود.

در سئوی کلاه سفید تمام روند انجام سئو منطبق بر قوانین موتور جستجو است و تکنیک‌ ها، روش ‌ها و استراتژی‌ ها کاملاً پیرو قوانین است.

سئو کلاه سفید اخلاقی، قانونی و هدفمند است و اگرچه ممکن است نیاز به زمان بیشتری در مقایسه با دیگر سئوها داشته باشد اما نتایج آن بلندمدت خواهد بود.

۲

در Black Hat SEO یا سئوی کلاه سیاه برخلاف سئو کلاه سفید که تمام روند آن قانونی و اخلاقی است، سئوکار تلاش می کند با روش هایی غیرقانونی، موتور جستجو را فریب داده و سایت را با دور زدن الگوریتم ‌های گوگل و دیگر روش های متقلبانه و خلاف مقررات بالا بیاورد.

اگرچه عملکرد سئو کلاه سیاه سریع است و می توان نتیجه را در مدت کمی دید اما بسیار خطرناک است و در صورت آشکار شدن این روش، وب ‌سایت به طور کامل از نتایج جستجو حذف خواهد شد.

نمونه ای از سئو سیاه وجود دارد به نام سئو منفی یا Negative SEO. در این روش هدف سئوکار تضعیف وب سایت های رقیب است. لازم به توضیح نیست که این روش علاوه بر غیرقانونی بودن، غیراخلاقی نیز هست و یک سئوکار حرفه ای هرگز دست به آن نمی زند.

۳

خب دیدیم که سئوی کلاه سیاه تقلب و تخطی از قوانین است و سئوی کلاه سفید رعایت آن قوانین. پس می شود حدس زد که سئو کلاه خاکستری (Gray Hat SEO) ترکیبی از این دو روش است، یعنی برخی قوانین رعایت می‌شوند و برخی دیگر نه.

در واقع سئوی کلاه خاکستری، با ترفندهای خاصی از جمله استفاده از دامنه های منقضی شده، باطراحی سایت، حساب های شبکه های اجتماعی، لینک سازی به صورت آگهی، ایجاد کامنت، بالا بردن کاربران صفحات وبسایت در شبکه های اجتماعی، قرار دادن لینک وب سایت در ایمیل خبرنامه سایت های دیگر و… قوانین را دور می‌زند. به همین خاطر است که این روش معمولاً توسط سئوکارهای حرفه‌ای انجام می‌شود!

موفقیت سئو

مواردی که در موفقیت سئو نقش ایفا می کنند، عبارتند از:

  • کلیدواژه ها و چگونگی انتخاب کلیدواژه های مناسب
  • بهینه‌سازی تصاویر و عناوین صفحات
  • تولید محتوای عالی
  • نقش ساختار URLها
  • لینک‌ سازی
  • فعالیت اجتماعی کاربران
  • افزایش قدرت سایت و تحلیل سایت همکاران و رقیبان

کلیدواژه ها و چگونگی انتخاب کلیدواژه های مناسب

باید بدانید که کلیدواژه یا کلمه کلیدی مهمترین قسمتی است که وب مسترها باید به آن توجه کافی داشته باشند چرا که کلیدواژه قلب سئو است.

کلمات کلیدی معمولاً در سه دسته کلی جای می گیرند:

کلمه کلیدی اطلاعاتی: در جستجو و جمع آوری اطلاعات در مورد یک چیز خاص (مثلاً مودم یا روتر چیست؟) به کار می رود و در مواردی مؤثر است که هدف ما فروش کالا یا خدمات خاصی به مشتریان وب سایت است).

کلمه کلیدی محصول محور: کاربران برای تحقیق در مورد محصولی که قصد خرید آن را دارند – ولی هنوز خرید قطعی نشده است – از کلمه کلیدی محصول محور استفاده می کنند (مثلاً مودم هوآوی مدل B900).

کلمه کلیدی نیاز محور: این نوع کلمات کلیدی بر اساس نیاز کاربران و معمولاً برای خرید جستجو می شود (مثلاً مقایسه مودم هوآوی B900 با B311).

مکان قرار گیری کلمات کلیدی در صفحه از اهمیت زیادی برخوردار است. در اکثر موتورهای جستجو، قرار دادن کلمات کلیدی در عنوان صفحه یا در تیتر مطالب وب سایت مهم است. افراط در استفاده از کلید واژه ها نیز در برخی از موتورها به دلیل اسپم کردن و جاگذاری زیاد کلیدواژه، باعث پنالتی شدن وبسایت (جریمه شدن وب سایت) خواهد شد.

روی هم رفته پیدا کردن و انتخاب کلمات کلیدی هدف، روش یا فرمول خاصی ندارد و یک سئوکار باید بداند مخاطبان وب سایت مورد نظر دقیقاً چه کلماتی را جستجو می کنند و از کلیدواژه های ارزشمند و مطابق با خواسته و جستجوی مخاطبان خود استفاده کند.

بهینه‌سازی تصاویر

تصاویر اگر با دقت انتخاب و استفاده شوند، به خوانندگان کمک می کنند تا متن مقاله را بهتر درک کنند. تصویری که با متن مورد نظر مرتبط و منطبق باشد، در رتبه بندی کلمه کلیدی خیلی بهتر عمل می کند و نتیجه بهتری در پی خواهد داشت.

تولید محتوای مناسب

هر وب سایت معمولاً از چهار نوع محتوا تشکیل شده است:

  • پست های وبلاگ در قالب انواع مطلب، لیست، آموزش، خبر و…
  • محتوای ثابت در صفحات ثابت سایت مانند «درباره ما»
  • محتوای مربوط به معرفی محصولات یا خدمات
  • محتوای فرود که اولین صفحه ای است که کاربر در ورود به سایت با آن مواجه می شود.

برای اینکه محتوای سئو شده بهتری در وب سایت داشته باشیم، قوانین و دستورالعمل هایی وجود دارد که باید از آنها پیروی کرد تا از بهینه بودن آن اطمینان حاصل کنیم. برخی از این قوانین عبارتند از:

  • استفاده از کلمات کلیدی در عنوان صفحه، تیتر مطلب و بدنه محتوای سایت
  • استفاده از محتوای متنی در کنار محتواهای غیر متنی (مانند عکس، ویدئو، نمودار، جدول و…)
  • نوشتن محتواهای بلند و طولانی (البته همواره کیفیت متن نسبت به کمیت آن اولویت دارد)
  • لینک دادن مطلب به دیگر محتواهای مرتبط داخل سایت
  • لینک دادن مطلب به دیگر وب سایت های مرتبط و معتبر
  • ارائه محتوای مورد نظر کاربران (خوانا و جذاب بودن مطلب)

نقش ساختار URLها

یکی از نکات قابل توجه در بهینه سازی وب سایت، ساختار URL بر سئو است. پیاده سازی ساختار آدرس دهی مورد پسند موتورهای جستجو به افزایش بازدید وب سایت کمک بسیار می کند. URL هایی با ساختار پیچیده هم برای کاربران و هم برای موتورهای جستجو مشکل است.

آدرس ‌های نامأنوس، غریبه و پر از کاراکتر، هنگام اشتراک ‌گذاری در شبکه ‌های اجتماعی نیز صورت غریب و ناخوشایندی دارند که باعث کاهش تمایل کاربران به کلیک کردن روی آن می‌شود.

(URL همان آدرسی است که برای باز کردن وب سایت ها از آن استفاده می کنیم.)

لینک‌ سازی

همانطور که در قسمت «تولید محتوای مناسب» اشاره شد، لینک دادن مطلب به دیگر محتواهای داخل سایت و دیگر وب سایت های مرتبط و معتبر، در بحث سئو از اهمیت بسزایی برخوردار است.

هر لینکی در مطالب موجود در وب سایت شما که به صفحه ‌ای دیگر از وب سایت خودتان اشاره می‌کند، لینک داخلی (Internal Link) نامیده می‌شود. استفاده از لینک داخلی، افزایش زمان ماندگاری کاربر در داخل وب سایت شما را در پی دارد.

هر لینکی در مطالب موجود در وب سایت شما که به مطلب مرتبط دیگری در وب سایت دیگری غیر از وب سایت خود شما اشاره می‌کند، لینک خارجی (External Link) نامیده می شود. این کار باعث می شود کاربرانی که به موضوع مطالب موجود در سایت شما علاقه مند هستند را بیشتر به خود جذب کنید.

فعالیت اجتماعی کاربران

امروزه شبکه های اجتماعی از اهمیت زیادی در بحث سئو برخوردار شده اند، چرا که توجه کاربرانتان را به وب سایت شما جلب می کند.

دریافت لایک و کامنت در شبکه های اجتماعی محبوب از جمله لینکدین، گوگل پلاس، اینستاگرام، توییتر، فیس بوک و… تأثیر بسزایی در افزایش بازدید از وب سایت شما خواهد داشت. برای توضیح این مورد به این مثال توجه کنید: یک فالوور اینستاگرام که از طریق لینک موجود در پست اینستاگرامی به وب سایت شما هدایت می شود، اولاً اینکه یک بازدید به بازدید های سایت شما اضافه می کند. دوماً اینکه اگر به مطالب و محصولات موجود در وب سایت شما علاقمند شود، به مشتری وفادار و پر و پا قرص شما تبدیل می شود.

افزایش قدرت سایت و تحلیل سایت همکاران و رقیبان

سئو نیز مانند هر حوزه کسب و کار دیگری، برای موفقیت نیاز به رصد کردن و آنالیز رقبا دارد. اگر تجزیه و تحلیل خوبی از رقبای خود داشته باشید، به اطلاعات ارزشمندی در مورد آنچه رقبای شما در حوزه فعالیت مشخصی انجام می دهند، دست خواهید یافت.

در یک تجزیه و تحلیل خوب، باید به بررسی لینک ها، ارزیابی کلمات کلیدی، محتواهای تولید شده، استراتژی های فعالیت در شبکه های اجتماعی، روش های تبلیغاتی، و… توسط رقبای خود بپردازید و از آنها برای رشد و ارتقای رتبه SEO کسب و کار خود استفاده کنید.

***

امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید با کلیات سئو آشنا شده باشید. مقالات فارسی و انگلیسی بسیاری در اینترنت برای آشنایی بیشتر با سئو و راهکارهای آن موجود است که به برخی از این سایت ها اشاره می شود.

https://searchengineland.com/

https://developers.google.com/

در پایان یادآور می شود https://moz.com/ و https://gtmetrix.com/blog/ دو تا از سایت های به‌روز و مرجع این حوزه هستند که می توانید از آنها استفاده کنید.

دیگر پست های آموزشی و اخبار دنیای فناوری را نیز از دست ندهید.

راستی! شما میتوانید در بخش دیدگاه ها موضوعات مورد علاقه خود را برای مقالات بعدی که به صورت اختصاصی توسط تیم وبسایت رسمی IDH تهیه میشوند با ما در میان بگذارید.

امیدواریم از این مقاله که در خصوص آشنایی با سئو؛ مفاهیم و فاکتورهای سئو بود استفاده و لذت برده باشید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *