News

آیا محبوبیت زیاد «تیک‌تاک» بلای جانش شد؟!

آیا محبوبیت زیاد «تیک‌تاک» بلای جانش شد؟!

سلام بر همراهان همیشگی پست های آموزشی و فناوری وبسایت رسمی IDH.  آیا محبوبیت زیاد «تیک‌تاک» بلای جانش شد؟!در این مقاله قصد داریم درباره اپلیکیشن تیک تاک صحبت کنیم.

این روزها نام یک اپلیکیشن چینی با عنوان «تیک‌تاک» خیلی به گوش می رسد.

اپلیکیشنی که با عبور از قدرتمندترین و محبوب‌ترین اپلیکیشن‌های شبکه مجازی مثل فیسبوک و اینستاگرام، در صدر فهرست پردانلودترین اپلیکیشن‌‌های جهان جای گرفته است!

بله تیک ‌تاک در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ از اپلیکیشن‌های واتس‌اپ، شبکه اجتماعی فیسبوک، اینستاگرام و پیام‌رسان فیس‌بوک مسنجر سبقت گرفت و در رده بندی اپلیکیشن‌های محبوب با بیشترین میزان دانلود در جهان، رتبه نخست را از آن خود کرد و تبدیل به محبوب‌ترین اپلیکیشن ۲۰۲۰ شد.

استقبال گسترده کاربران از پلتفرم‌های نوظهور و علاقه و هیجان ناگهانی و فزاینده به استفاده از آنها که می توان به عنوان نوعی «هجوم» از آن یاد کرد، اتفاق جدیدی نیست.

MySpace در سال ۲۰۰۵، فیس بوک در سال ۲۰۰۸، اینستاگرام در سال ۲۰۱۴ و حالا هم تیک‌ تاک … .

می خواهیم نگاهی داشته باشیم به مراحل پیدایش و پیشرفت یک نوپای محبوب به نام تیک ‌تاک، استقبال کاربران و جنجال‌های پیرامون آن. با ما همراه شوید.

پیدایش اپلیکیشن تیک‌ تاک

«تیک‌ تاک» (TikTok‎) یک شبکه اجتماعی است که امکان ساخت موزیک ‌ویدیوهای ۳ تا ۶۰ ثانیه‌ای را برای کاربران فراهم می کند.

اپلیکیشن تیک‌ تاک اولین بار در سال ۲۰۱۶ با نام «دوئین» (Douyin) در کشور چین و برای کاربران چینی عرضه شد و سپس در سال ۲۰۱۷ با نام «تیک ‌تاک» در خارج از چین و برای کاربران خارجی عرضه شد.

اپ تیک تاک همچنان به رشد خود ادامه داد تا شرکت ByteDance در ماه آگوست ۲۰۱۸ تصمیم گرفت برنامه Musical.ly را با تیک ‌تاک ادغام کند.

با این کار، کاربران توانستند به راحتی اطلاعات حساب خود را به تیک ‌تاک انتقال دهند.

همین موضوع باعث شد اپلیکیشن تیک‌ تاک به محبوبیت فراوانی مخصوصاً در میان نوجوانان دست یابد.

سپس کاربران تیک ‌تاک هم عنوان Musers پیدا کردند، درست مانند کاربران musical.ly.

اپلیکیشن تیک ‌تاک در یک سال گذشته رشد قابل‌توجهی داشت به طوری که در ماه آوریل ۲۰۲۰ اعلام شد که این اپلیکیشن به آمار دانلود ۲ میلیارد نسخه در سراسر جهان دست یافته است.

جالب است بدانید فقط در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ تیک‌ تاک بیش از ۳۱۵ میلیون بار دانلود شده است؛ چرا که از زمان شیوع ویروس کرونا و قرنطینه‌ خانگی در جای جای دنیا، کاربران با ساخت ویدئوهای کوتاه زیادی، در این شبکه فعالیت می کنند.

می‌توان گفت این اولین اپلیکیشن چینی است که تا این حد در سطح بین‌الملل موفق عمل کرده و محبوب شده است.

روی هم رفته ۴۰ درصد از کاربران تیک‌تاک غیرچینی هستند.

دانستنی‌های تیک ‌تاک

  • شعار تیک ‌تاک «Make Your Day» است به معنی «روزت را بساز»!
  • بنا به گفته سازندگان این اپلیکیشن؛ «تیک‌تاک مقصدی برای فیلم های موبایلی کوتاه است. مأموریت ما ضبط و ارائه خلاقیت، دانش و لحظات گرانبهای زندگی است؛ مستقیماً از طریق تلفن همراه».
  • اپلیکیشن تیک ‌تاک برای پلتفرم‌های ISO، ویندوزفون، اندروید، ویندوز و مک ارائه شده است.
  • تیک ‌تاک یک پیام‌رسان رایگان تقریباً مشابه تلگرام و اینستاگرام است. البته ظاهر تیک ‌تاک نسبت به تلگرام بسیار زیباتر است.
  • یکی از جالب‌ترین ترفند‌های تیک‌ تاک مربوط به امکان فعال‌سازی گزینه‌ Data Saver در تنظیمات است تا کاربر با استفاده از آن بتواند از لود شدن ویدیوهای اضافه ممانعت کرده و مصرف حجم بسته اینترنتی خود را کاهش دهد.
  • استفاده از برنامه تیک ‌تاک بسیار راحت است چرا که طراحی بسیار کاربرپسند و ساده‌ای دارد.
  • برنامه تیک‌ تاک این امکان را به کاربران می‌دهد که ویدیوهای مورد علاقه خود را آرشیو کنند. البته این قابلیت مختص ویدیوها نیست و کاربران می توانند حتی موزیک‌ها و هشتگ‌های مورد علاقه را نیز ذخیره و آرشیو کنند.
  • در تیک‌ تاک هم مثل اینستاگرام، بخشی وجود دارد که ویدیوهای ترند (Trend) و پرمخاطب نشان داده می شود. تبدیل ویدیوهای کوتاه تیک‌تاکی به Live Wallpaper و استفاده از آن به عنوان تصویر پس زمینه گوشی یا لاک اسکرین، یکی از جذاب ترین کاربردهای این برنامه است.
  • اگرچه تیک‌ تاک اعلام کرده که رده سنی کاربران بین ۱۶ تا ۲۴ سال است اما شواهد نشان می‌دهد که بیشتر کاربران زیر ۱۳ سال سن دارند.
  • در میان کاربران نرم افزار تیک‌ تاک، کسانی که بیشتر از هزار فالوئر دارند، می‌توانند در این شبکه برنامه زنده اجرا کنند.
  • در صورتی که کاربر بیشتر از ۹۰ دقیقه در این اپلیکیشن بماند، تیک‌ تاک به صورت اتوماتیک نوتیفیکیشنی ارسال و یادآوری می کند که استفاده زیاد از شبکه‌های اجتماعی، تأثیر منفی دارد!
  • کاربران تیک ‌تاک به‌طور میانگین ۵۲ دقیقه از روز را در این برنامه سپری می‌کنند.
  • پس از ساخت ویدیو در تیک‌تاک، می توان ویدیوها را ضبط کرد و حتی پس از ضبط آن را ویرایش (Edit) کرد. برش ویدیو (Trim) و تنظیم سرعت آن از دیگر امکانات این برنامه است.
  • فیلترهای متنوعی در این برنامه در نظر گرفته شده تا کاربران برای تغییر در محیط اطراف ویدیوهای خود، از آن استفاده کنید.
  • در این برنامه امکان ساخت ویدیوی کوتاه از عکس‌های گالری دستگاه تلفن همراه کاربر وجود دارد. کاربران می توانند از آهنگ‌های مختلفی که در ژانرهای متنوع در این برنامه در نظر گرفته شده، روی ویدیوهای خود استفاده کنند.
  • کاربران تیک‌تاک معمولاً چالش‌های مختلف و متنوعی در این برنامه، برای دیگر کاربران برگزار می‌کنند.
  • در هر ماه ۶۰ میلیون آمریکایی وارد تیک‌ تاک می‌شوند. ۶۰ درصد از این تعداد زن و ۴۰ درصد مرد هستند.
  • از مهرماه ۱۳۹۸ و با فیلتر شدن تیک تاک، دسترسی کاربران ایرانی به تیک‌تاک قطع شده است.
  • با شیوع ویروس کرونا و آغاز قرنطینه خانگی، افرادی که ناگهان با وقت آزاد زیادی مواجه شده بودند، به شبکه‌های اجتماعی ازجمله تیک‌تاک هجوم بردند به طوری که در دوران قرنطینه خانگی، فعالیت کاربران تیک‌تاک ۴۷ درصد افزایش یافت.
  • در ماه آوریل امسال اعلام شد که تیک‌تاک از روز اول عرضه تاکنون ۲ میلیارد بار در سراسر جهان دانلود شده است.
  • ویل اسمیت، جنیفر لوپز، مایلی سایرس، جسیکا آلبا، جاستین بیبر، آلیشا کیز و آریانا گراند از جمله سلبریتی‌هایی هستند که حضوری پررنگ در تیک‌تاک دارند.

جنجال برنامه تیک ‌تاک

ماجرا از لو رفتن اطلاعات ۲۳۵ میلیون پروفایل اینستاگرام، تیک‌تاک و یوتیوب شروع شد.

کاربران در هنگام ثبت نام اختیاراتی را به تیک‌تاک می دهند تا اطلاعات مربوط به سن، شماره تلفن، شماره‌های ذخیره شده در دفترچه تلفن دستگاه و اتصال آنها به برخی شبکه‌های اجتماعی در اختیار تیک‌تاک قرار گیرد.

علاوه بر اینها، اطلاعات مربوط به محتوای پیام‌های خصوصی، کشوری که کاربر در آن است و آدرس اینترنتی کاربران نیز در دسترس تیک‌تاک خواهد بود.

یک شرکت تحلیلگر رسانه اجتماعی با نام Social Data اطلاعات ۲۳۵ میلیون پروفایل شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام، تیک‌تاک و یوتیوب را فاش کرده و در اختیار عموم قرار داده است.

این اطلاعات شامل نام، اطلاعات تماس، عکس و سایر اطلاعات هویتی کاربران بود و با توجه به اینکه این پروفایل‌ها رمزگذاری نشده بود، دسترسی به آنها نیازی به احراز هویت نداشت و به راحتی قابل مشاهده بود.

تیک‌تاک یک اپلیکیشن چینی است و از این رو مقامات کاخ سفید معتقدند اطلاعات خصوصی جمع آوری شده از کاربران را در اختیار دولت چین قرار می دهد و این به مثابه تهدید امنیت ملی آمریکا و قرارگرفتن اطلاعات مردم آمریکا در دست دولت چین است! (البته این فعلاً تنها در حد یک ادعاست و هنوز مورد تأیید قرار نگرفته است.)

به همین دلیل رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا اعلام کرد در صورتی که این اپلیکیشن تا ۱۵ سپتامبر سال جاری به شرکت مایکروسافت یا یک شرکت آمریکایی دیگر فروخته نشود (البته فقط بخش فعالیت‌های تیک‌تاک در آمریکا باید فروخته شود)، عرضه و فعالیت آن در آمریکا ممنوع اعلام خواهد شد.

مذاکراتی هم از سوی مایکروسافت با طرف چینی آغاز شده تا بخشی از تیک‌ تاک خریداری شود تا آمریکا از امنیت داده‌های کاربران خود اطمینان حاصل کند.

اگرچه رئیس جمهور آمریکا براساس قانون اجازه دارد ارائه برخی از اپلیکیشن‌های خارجی در آمریکا را ممنوع اعلام کند، اما ممنوعیت تیک‌ تاک قطعاً از سوی کاربران آمریکایی، نقض آزادی بیان تلقی شده و تأثیر منفی بر افکار عمومی خواهد داشت.

همین موضوع برای دونالد ترامپ مشکل‌زا می شود و به احتمال زیاد از محبوبیت او خواهد کاست؛ آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری.

پس از آمریکا و جنجال‌هایی که بر سر استفاده از تیک ‌تاک به راه انداخت، کشورهای دیگر نیز تیک ‌تاک را زیر ذره‌بین گذاشته و اقداماتی در دستورکار قرار دادند.

  • هند تیک‌ تاک را به همراه ۵۸ اپلیکیشن چینی دیگر ممنوع کرد و دلیل آن را نگرانی از به خطر افتادن حریم خصوصی کاربران خواند.
  • هنگ‌کنگ اعلام کرده تیک‌تاک از بازار این کشور خارج خواهد شد.
  • سازمان حفاظت از داده‌ها در کشور هلند تحقیقاتی درباره نگرانی‌های مرتبط با حفاظت از داده‌های کاربران به جریان انداخته است.
  • بریتانیا تحقیقاتی درباره میزان حفاظتی که تیک‌تاک برای کودکان در نظر گرفته، آغاز کرده است.

با تمام اینها، بنا به گفته کارشناسان امنیت سایبری، اگرچه همواره این خطر وجود دارد که اطلاعات آمریکایی‌ها – و البته تمامی کاربران در سراسر دنیا – در اختیار کسانی که صلاحیت ندارند قرار گیرد اما هنوز شواهدی وجود ندارد که ثابت کند تاکنون چنین اتفاقی افتاده است.

واکنش تیک ‌تاک

تیک‌تاک از همان ابتدای انتشار خبر اشتراک گذاری اطلاعات شخصی کاربران با مقامات چین، این مسئله را شدیداً رد کرده و گفته حتی اگر چنین درخواستی از طرف دولت چین مطرح شود هم قطعاً آن را قبول نخواهد کرد.

تیک‌ تاک ادعا می کند که بخش ویژه آمریکای این اپلیکیشن از لحاظ ساختاری مستقل از نسخه چینی است و به منظور جلب رضایت کاربران آمریکایی خود، اجازه نظارت بر الگوریتم‌هایش را داده و تعهد کرده که شفافیت حداکثری را رعایت کند.

تیک‌تاک اعلام کرده که در حال تولید بهترین ساختارهای امنیتی و ارائه امن‌ترین خدمات به کاربران خود است و با اینکه تیک‌تاک مخصوص بحث‌های سیاسی نیست اما با انجام اقدامات مؤثر، سعی دارد امنیت این شبکه را تأمین کند.

«جاش گارتنر» سخنگوی تیک‌تاک در بیانیه‌ای اعلام کرده است: « با اینکه ما با نگرانی‌های دولت ایالات متحده آمریکا مخالف هستیم، با این حال در یک سال گذشته تلاش کرده‌ایم راهکاری ساختارمند برای افزایش اعتماد و اطمینان پیاده‌ کنیم…»

اما پس از مدت ها تلاش در راستای جلب اعتماد دولت آمریکا و عدم کسب موفقیت در این زمینه، شرکت ByteDance (شرکت مادر اپلیکیشن تیک ‌تاک) در آخرین اقدام، اعلام کرده که از رئیس‌جمهور آمریکا به دلیل صدور دستور منع فعالیت این شرکت در آمریکا، شکایت خواهد کرد.

حرف آخر…

تیک‌تاک با سرعتی شگفت‌انگیز ظهور کرد، پرطرفدار شد و زیر ذره‌بین قرار گرفت. به نظر می رسد ادعای دولت آمریکا درخصوص خطر انتقال اطلاعات کاربران آمریکایی‌ به دولت چین – آن هم در شرایطی که ثابت نشده چنین اتفاقی رخ داده باشد و مدرکی هم در دست نیست – شاید نشان‌دهنده زیاده‌روی آمریکا در بدبینی به چین باشد. شاید هم به قول قدیمی ها؛ محبوبیت زیاد بلای جان این برنامه پرطرفدار شده باشد!

 

دیگر پست های آموزشی و اخبار دنیای فناوری را نیز از دست ندهید.

راستی! شما میتوانید در بخش دیدگاه ها موضوعات مورد علاقه خود را برای مقالات بعدی که به صورت اختصاصی توسط تیم وبسایت رسمی IDH تهیه میشوند با ما در میان بگذارید.

امیدواریم از این مقاله که درباره اپلیکیشن تیک تاک بود استفاده و لذت برده باشید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *