وای فای ۷ چیست؟ آیا به آن نیاز داریم؟
Wi-Fi 7 عرضه شد و بدون شک بهتر از وای فای نسل ۶ است، اما هنوز هم خریدن یک مودم روتر که به این نسل از وای فای مجهز باشد، توجیح ندارد. بعد از گذشت حدود چهار سال از عرضه Wi-Fi 6 و دو سال پس از Wi-Fi 6E بلاخره Wi-Fi 7 عرضه شد. به لطف فضای باز گسترده باند ۶ گیگاهرتز که توسط ۶E محقق شد حالا وای فای ۷ قادر است سرعتی بسیار بیشتر از Wi-Fi 6E ارائه دهد. همچنین قرار است با استفاده از ترفندهای دیگری سرعت را بالا برده و و روشهای جدیدی برای کاهش تداخل و تأخیر در شبکه ارائه دهد. اگر این ویژگیها به نظر آشنا هستند به این دلیل است که اگر یک دستگاه سازگار با این دو نسل داشتید ویژگیهای اصلی که وای فای ۶ و وای فای ۶E به شما ارائه میکردند، توانایی در رفع تداخل و بهخصوص درمورد ۶E افزایش سرعت بود.
اگر نگران این هستید که برای استفاده از وای فای نسل ۷ باید تمام دستگاههای خود را بهروز کنید باید بگوییم اینطور نیست و خبر خوب این است که که Wi-Fi 7 با دستگاههای قدیمیتر هم بهخوبی کار میکند. البته اگر دستگاه شما از وای فای ۷ پشتیبانی نکند نمیتوانید از تمام امکانات آن استفده کنید. خوشبختانه همینطور که که شما در طول زمان گوشی موبایل، رایانه و دیگر دستگاههای بیسیم خود را با مدلهای جدیدتری که از این استاندارد جدید پشتیبانی میکنند جایگزین میکنید، در وای فای نسل ۷ هم بهبودهایی رخ میدهد. البته این سوال که آیا همین حالا باید یک مودم روتر مجهز به Wi-Fi 7 بخرید مطلب دیگری است.
وای فای ۷ چیست؟
برای درک بهتر وای فای ۷ باید پیشرفت و سطح ارتقا Wi-Fi 6E نسبت به Wi-Fi 6 و Wi-Fi 6 نسبت به Wi-Fi- 5 را درنظر بگیرد. وای فای ۷ همانند وای فای ۶E بر روی باندهای ۲٫۴ گیگاهرتز، ۵ گیگاهرتز و ۶ گیگاهرتز کار میکند، اما بهبودهایی مانند پهنای باند بیشتر (قابلیت دانلود سریعتر)، دستهبندی اتصالات بین باندها (قابلیت دانلود سریعتر و ارائه پایداری بیشتر) و قابلیت مقابله با شلوغی شبکه را با استفاده از ترفندهای تلفیق سیگنال بیشتر، بههمراه دارد.
بیشتر تمرکز بازاریابی در مورد وای فای نسل ۷ قابلیت تماشای ویدیوهای ۸K است. اما حتی اگر قابلیت پخش ویدیوهای ۸K بهصورت آنلاین ارائه شود آنقدری پهنای باند نیاز ندارد و بیشتر مودم روترهای قدرتمند و مدرن حال حاضر هم قابلیت مدیریت کردن آنرا خواهند داشت. درواقع برترین مزيت وای فای ۷ سرعت آن است.
آیا واقعا وای فای ۷ سریعتر خواهد بود؟
در جواب این سوال باید یگوییم که بله، سریعتر میشود. به گفته اینتل، یک لپتاپ معمولی که قابلیت پشتیبانی از Wi-Fi 7 را داشته باشد قادر است به حداکثر سرعت ۵٫۸ گیگابیت بر ثانیه برسد، البته که این هنوز تئوری است، اما حتی رسیدن به نصف این عدد هم بسیار عالی است.
درواقع چیزی که وای فای ۷ را در اکثر موارد سریعتر کرده پهنای باند بیشتر یا سایز بزرگتر کانالی است که دادهها از آن عبور میکنند. Wi-Fi 7 کانال پهنای باند را نسبت به وای فای ۶ و وای فای ۵ تا دو برابر افزایش داده و به ۳۲۰ مگاهرتز میرساند و با وجود کانال بزرگتر، دادههای بیشتری قابلیت جابجایی دارند. اگرچه فقط باند ۶ گیگاهرتز قابلیت پشتیبانی از این کانال بزرگتر را داشته و باند ۵ گیگاهرتز این حجم از فضا را ندارد.
همچنین وای فای ۷ با بهرهبری از قابلیتی به نام Multi-Link Operation (MLO) قادر است باندها را برای یک دستگاه متصل ترکیب کند. به عبارت سادهتر اگر هنگام دانلود یک فایل، در باند ۶ گیگاهرتز سرعت دانلود ۱ گیگابیت بر ثانیه و در باند ۵ گیگاهرتز سرعت دانلود ۷۰۰ مگابیت بر ثانیه باشد، با ترکیب کردن این دو باند قادر است سرعت ۱٫۷ گیگابیت بر ثانیه را ارائه دهد.
همچنین اگر یکی از این باندها به هر دلیلی کار نکند، دستگاه شما با استفاده از باند دیگر به کار خود ادامه میدهد. اینکه این قابلیت چگونه در عمل کار خواهد کرد را زمانی میتوان دقیق گفت که یک مودم روتر و یک دستگاه که هردو از وای فای ۷ پشتیبانی کنند را باهم تست کنیم.
قابلیت دیگر Wi-Fi 7 این است که امکان ۲ برابر کردن تعداد جریانهای MU-MIMO که بهصورت همزمان به دستگاه ارسال و دریافت میشوند را از نظر حجم فضایی، دارد. وای فای ۶ قابلیت پشتیبانی از ۸ x 8 MU-MIMO را دارد، یعنی یک مودم روتر با هشت عدد آنتن میتواند با هشت دستگاه (یا یک دستگاه با هشت آنتن) ارتباط برقرار کرده و بهصورت همزمان تا ۸ ارسال و دریافت را با هر دستگاه داشته باشد.
این قابلیت در وای فای ۷ دو برابر شده و ۱۶ x 16 است، البته خیلی هم خوشحال نشوید. علیرغم اینکه استاندارد ۶E توانایی زیادی دارد اما روترهای میانرده Wi-Fi 6E و حتی روترهای گرانقیمتتر هم اغلب قابلیت ارائه ۴×۴ MU-MIMO را دارند. علاوه بر این، پیدا کردن گوشی موبایل، لپتاپها و سایر دستگاههای بیسیمی که قابلیت پشتیبانی بیش از ۲×۲ MU-MIMO را دارند، ساده نیست.
آیا وای فای ۷ امکان ارائه یک خانه هوشمند را دارد؟
در طول این سالها عملکرد خانههای هوشمند بهتر شده، اما هنوز هم هنگامیکه در محیط تعداد دستگاههای بیسیم زیاد شوند عملکرد آن ضعیف شده و حتی ممکن است کار نکند. اما در امکانات وای فای ۷ مواردی گنجانده شده که ممکن است به رفع این مشکل کمک کنند.
مهمترین گلوگاههای ارتباط بیسیم، زمان airtime است. اگر مودم روتر بیش از حد مشغول ارتباط با یک یا چند دستگاه باشد (بسته به استانداردی که استفاده میشود)، آنگاه دیگر دستگاههایی که میخواهند با مودم روتر ارتباط بگیرند باید منتظر بمانند تا کار تمام شود. البته این اتفاق در کسری از ثانیه رخ میدهد و با شلوغ شدن بیش از اندازه شبکه این زمان ایجاد شود. زمانی که دستگاههای موجود در یک خانه هوشمند کند میشوند، یکی از دلایل میتواند این باشد که در انتظار نوبت خود برای ارتباط با مودم روتر هستند.
وای فای ۷ برای جبران این تاخیر، از تکنیکی به نام OFDMA استفاده کرده و سعی میکند دادههای اضافی را در قسمتی که موج حامل نامیده میشود جمع کند. Wi-Fi 6E هم این کار را انجام میدهد، اما ممکن است تداخل (حتی اگر قسمت کمی از آن را اشغال کند) نگذارد تا از تمام آن موج استفاده کند. اساساً وای فای ۷ تداخل را نادیده گرفته و مابقی دادهها را در بیتهای مشخص قرار میدهد، شبیه به رودخانهای که دور یک صخره درحال چرخش است و هر طرف صخره دوباره میبیند.
متأسفانه OFDMA با دستگاههای قدیمیتر سازگار نیست درنتیجه هنگامی که یک مودم روتر Wi-Fi 7 برای راهاندازی خانه هوشمند استفاده شود اما دستگاههای درون آن از وای فای ۴ پشتیبانی کنند، دستگاهها با مودم روتر کار میکنند اما طبق استاندارد خودشان عمل کرده و دوباره مشکل انتظار وجود خواهد داشت.
پس وای فای ۷ قادر است به بهبود یک خانه هوشمند کمک کند، اما وقتی که تمام دستگاههای موجود هم از استانداردهای آن پشتیبانی کنند. تازه این در حالی است که تا آن زمان بیشتر کاربران به سراغ Matter-over-Thread نروند.
چه زمانی وای فای ۷ را روی دستگاههای خود خواهیم داشت؟
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم همین الان هم این امکان را دارید که یک مودم روتر وای فای ۷ بخرید، اما برای خرید آن نباید عجله کرد زیرا فقط تعداد بسیار کمی از دستگاههای موجود قابلیت پشتیبانی از این استاندارد را دارند، که هنوز هم به طور رسمی نهایی نشده است. مثلا تراشه بیسیم موبایل مدل FastConnect 7800 سال ۲۰۲۲ عرضه شد و حتی همین الان هم بعضی از گوشیهای موبایل مثل سامسونگ گلکسی S23 اولترا قابلیت پشتیبانی از وای فای ۷ را دارند، البته که برای استفاده از آن باید سامسونگ وای فای ۷ را برای گوشی موبایل فعال کند.
لپتاپ ایسر مدل Swift Edge هم با وای فای ۷ سازگار بوده و کارت شبکه اینتل BE200 که تا آخر سال ۲۰۲۳ عرضه میشود هم قابلیت پشتیبانی از این استاندارد را دارد. احتمالا دیگر دستگاههایی که از این استاندارد پشتیبانی میکنند هم سال آینده توسط تولیدکنندگان بزرگ عرضه شوند.
آیا باید یک مودم روتر وای فای ۷ خرید؟
اگر به این امید هستید که وای فای ۷ تمام شبکه شما را بهبود دهد، فعلا باید منتظر بمانید. وجود مشخصات فنی ناقص و تعداد دستگاههای بسیار کمی که از آن پشتیبانی میکنند، حالا حالاها امکان استفاده از مزایای آن را به شما نخواهند داد. همچنین بهتر است تا زمانی که Wi-Fi Alliance گواهینامه مودم روترهای Wi-Fi 7 را صادر کند از خرید این نوع مودم روترها خودداری کنید.
منبع:
https://www.theverge.com/23902812/wi-fi-7-explained
همچنین خواندن مطالب زیر توصیه می شود: