در این مقاله قصد داریم به تفاوت سرعت وای فای باند ۵ گیگاهرتز با ۲٫۴ گیگاهرتز بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
برای درک بهتر این مطلب بهتر است اول معنی هرتز را توضیح دهیم. به فرکانس انتقال سیگنالهای رادیویی که برحسب سیکل بر ثانیه اندازهگیری میشود، هرتز گفته میشود. یا به عبارت سادهتر هرتز تعداد نوسانها در ثانیه و واحد اندازهگیری سیگنال است. این یکا برای احترام به فیزیکدان آلمانی “هاینریش رودولف هرتز” نخستین کسی که امواج الکترومغناطیسی را با آزمایش تأیید کرد، نامیده شده است. یک نوسان در ثانیه را یک هرتز (Hz)، یک میلیون نوسان در ثانیه را یک مگاهرتز (MHz) و یک میلیارد نوسان در ثانیه را گیگاهرتز (GHz) مینامند.
مودم بیسیم برای ارسال و دریافت اطلاعات به دستگاههایی مانند تلفنهای هوشمند، لپتاپ، تبلت، تلویزیون و سایر دستگاههایی که به آن متصل هستند، از فرکانسهای رادیویی استفاده میکند. اگر به دنبال جایگزینی مودم قدیمی خود یا به فکر خرید یک مودم جدید افتاده باشید، شاید با اصطلاحاتی مانند مودم دوباند یا مودم-روتر دوباند (Dual Band) مواجه شوید.
این اصطلاح به مودمهایی اشاره دارد که از دو فرکانس ۲٫۴ و ۵ گیگاهرتز (۲٫۴GHz, 5GHz) یا به اصطلاح از دو باند برای انتقال اطلاعات استفاده میکند. بزرگترین تفاوت بین این دو باند، سرعت انتقال اطلاعات است. در شرایط ایدهآل، فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز تا ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه و فرکانس ۵ گیگاهرتز تا ۱۳۰۰ مگابیت بر ثانیه را بسته به نوع مودم، ارائه میدهند.
اگر بخواهیم در یک نگاه دو باند ۲٫۴GHz و ۵GHz را باهم مقایسه کنیم باید بگیم که باند ۲٫۴G نسبت به ۵G منطقه بزرگتری را پوشش میدهد و قابلیت نفوذ بهتری در اجسام جامد (مثلا درب یا دیوار) دارد، اما سرعت کمتری داشته و بیشتر مستعد تداخل است.
درنتیجه میتوان گفت یک اتصال ۲٫۴ گیگاهرتز سرعتی کمتر، با برد بیشتر و یک اتصال وای فای ۵ گیگاهرتز سرعتی بیشتر را در برد کوتاهتر ارائه میدهد. انتخاب شما بین دو باند ۲٫۴ گیگاهرتز یا ۵ گیگاهرتز بستگی به مکان و نحوه استفاده شما از اتصال وای فای (Wi-Fi) دارد.
علاوه بر مودمها و روترها بسیاری از دستگاهها و لوازم الکترونیکی دیگر مانند تلفن بیسیم، مایکروویو، مانیتور کودک، دوربینهای امنیتی و ریموت پارکینگ هم از فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز استفاده میکنند. پس اگر از این دستگاهها در خانه دارید یا در آپارتمانی زندگی میکنید که تعداد واحدهای اطراف شما زیاد است، احتمالا باند ۲٫۴ گیگاهرتز دوروبر شما شلوغ است و میتواند به سرعت و کیفیت سیگنال آسیب برساند.
اگر میتوانید از اکثر دستگاههایی که دارید در نزدیکی مودم خود استفاده کنید، فرکانس ۵ گیگاهرتز بهترین انتخاب شما، برای بهرهمندی از سرعتهای بالاتر است. به همین ترتیب، اگر پهنای باند زیادی را به صورت آنلاین استفاده میکنید، مثل تماشای فیلم بهصورت آنلاین، بازی یا ویدئو کنفرانس، بهتر است از این فرکانس استفاده کنید و تا حد امکان به روتر نزدیک شوید. همچنین اگر در آپارتمانی زندگی میکنید که تعداد واحدهای اطراف شما زیاد است فرکانس ۵GHz به شما در جلوگیری از تراکم بیسیم و تداخل کمک میکند.
از طرف دیگر اگر فضای بزرگی دارید، شاید فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز گزینه خوبی باشد. طول موج این فرکانس برد بیشتری دارد و میتواند راحتتر از باند ۵ گیگاهرتز به اجسام جامد نفوذ کند و برای دستگاههایی که در یک اتاق قرار ندارند یا از روتر فاصله زیادی دارند، بهتر است. البته درنظر داشته باشید مودمهای جدیدتر با فرکانس ۵ گیگاهرتز که از استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac پیشتیبانی میکنند شامل موارد بالا نمیشوند و قادرند در شرایط مناسب، محدودهای برابر با ۲٫۴ گیگاهرتز ارائه دهند.
خبر خوب این است که اکثر مودمهای جدید و مدرن قابلیت پشتیبانی از هر دوباند را دارند که به آنها مودم دوباند گفته میشود. مودم دو بانده، قادر است سیگنال ۲٫۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز را بهصورت همزمان ارائه دهد و دو شبکه وای فای با بهترین عملکرد را برای شما فراهم سازد. مودمهای دو باند دارای دو نوع هستند. نوع اول هر دو باند را ارائه میدهد اما شما می توانید هر بار فقط از یکی استفاده کنید.
تفاوت سرعت وای فای باند ۵ گیگاهرتز با ۲٫۴ گیگاهرتز
در واقع باید در تنظیمات مودم انتخاب کنید که مایل به استفاده از کدام باند هستید و درصورت تغییر نظر باید دوباره در تنضیمات مودم باند مورد نظرتان را انتخاب کنید. نوع دوم مودمهایی هستند که بهصورت همزمان شبکههای وای فای ۲٫۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز را در اختیار شما قرار میدهند.
این مودمها دو شبکه بیسیم (Wi-Fi) را در اختیار شما قرار میدهند و شما معمولاً دو نام شبکه (SSID) دارید که با نامهای یکسان در لیست شبکههای بیسیم شما ظاهر میشوند اما در انتهای نامشان ۵G یا ۲٫۴G دیده میشود که نمایانگر فرکانس ارسالی مودم است و موقع اتصال میتوانید از بین آنها یکی را انتخاب کنید. برخی از مودمها هم به شما امکان میدهند یک نام شبکه (SSID) را به دو باند اختصاص دهید تا دستگاهها فقط یک شبکه را ببینند.
این مدل مودمها نسبت به مودمهای دو باند اول کمی گرانتر هستند. اما مزایای استفاده از هر دوباند ۵ و ۲٫۴ گیگاهرتز معمولاً بیشتر از تفاوت هزینه پرداختی است. از بهترین مودمهای دوبانده که از استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac هم پشتیبانی میکنند میتوان به مودم همراه ۴٫۵ هواوی مدل E5785 و مودم رومیزی TD-LTE هواوی مدل B622 اشاره کرد. این دو مودم توسط شرکت ایرانیان داده پرداز همراه که با نام اختصاری IDH هم شناخته میشود با گارانتی معتبر سه ساله عرضه میشوند.
فراموش نکنید که تمام گوشیهای موبایل، لپتاپها، تبلتها و… قابلیت پشتیبانی از باند ۵ گیگاهرتز را ندارند درنتیجه قبل از خرید یک مودم جدید ۵GHz از اینکه دستگاههای شما با این فرکانس سازگار است هم اطمینان حاصل نمایید. همچنین درنظر داشته باشید که سرعت اینترنت با سرعت اتصال بیسیم (Wi-Fi) باهم فرق دارند. بنابراین اگر حتی یک مودم گیمینگ هم دراختیار داشته باشید اما یک اینترنت پرسرعت نداشته باشید نمیتوانید بهرهبری دلخواهتان را داشته باشید.
جمعبندی
درکل وای فای باند ۵ گیگاهرتز نسبت به ۲٫۴ گیگاهرتز سرعت بسیار بالاتری را ارائه میدهد و تداخل فرکانسی کمتری دارد اما فرکانس ۲٫۴ برد بیشتری دارد. همچنین با خریدن یک مودم پرسرعت دوبانده با قابلیت پشتیبانی از استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac میتوانید برد بسیار خوب را با سرعت بسیار بالا تجربه کنید.
منبع:
https://www.centurylink.com/home/help/internet/wireless/which-frequency-should-you-use.html
https://www.actcorp.in/blog/difference-between-2.4ghz-and-5ghz-wifi
همچنین خواندن مطالب زیر توصیه می شود: