Gateway چیست؟
شاید تاکنون عبارت گیت وی (Gateway) به گوشتان خورده باشد یا جایی این اصطلاح را دیده باشید، اما دقیقا ندانید که گیت وی چیست و چه کاری انجام میدهد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا درمورد گیت وی و نحوه کارکرد آن اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.
گیت وی چیست
Gateway (گیت وی) به معنی دروازه بوده و یک نود شبکه است که در ارتباطات راه دور استفاده میشود و دو شبکه را با پروتکلهای انتقال مختلف، به یکدیگر متصل میکند. گیت ویها به عنوان یک نقطه ورود و خروج برای یک شبکه عمل میکنند زیرا همه دادهها باید قبل از مسیریابی از Gateway عبور کرده یا با آن ارتباط برقرار کنند. در اکثر شبکههای مبتنی بر IP، تنها ترافیکی که از حداقل یک گیت وی عبور نمیکند، ترافیکی است که در میان نودها (دستگاهها) در همان بخش شبکه محلی (LAN) جریان دارد. اصطلاح (default gateway) یا (network gateway) هم ممکن است برای توصیف گیت وی استفاده شود.
به بیان سادهتر میتوان گیت وی را در شبکه به درب اصلی یک خانه تشبیه کرد. هر شخصی برای وارد و خارج شدن باید از درب اصلی عبور کند، کار گیت وی هم شبیه به درب اصلی است و دادهها برای منتقل شدن باید از گیت وی یا دروازه عبور کنند. مزیت اصلی استفاده از گیت وی در شبکههای شخصی یا سازمانی، این است که به سادگی و با استفاده از یک دستگاه (شبیه به یک مودم روتر) به اینترنت متصل شد. در شرکت، یک دستگاه گیت وی میتواند به عنوان یک سرور پروکسی و یک فایروال هم عمل کند.
نحوه کار گیت وی
همه شبکهها دارای مرزی هستند که ارتباط را به دستگاههایی که مستقیما به آن متصل هستند، محدود میکند. به همین دلیل، اگر شبکهای بخواهد با دستگاهها یا شبکههای خارج از آن مرز، ارتباط برقرار کند، به عملکرد یک گیت وی نیاز دارند. یک گیت وی اغلب به عنوان ترکیبی از یک مودم و یک روتر مشخص میشود. گیت وی در لبه یک شبکه پیادهسازی میشود و تمام دادههایی را که به صورت داخلی یا خارجی از آن شبکه هدایت میشوند را مدیریت میکند.
هنگامی که یک شبکه میخواهد با شبکه دیگری ارتباط برقرار کند، بسته اطلاعات به گیت وی منتقل میشود و سپس از طریق کارآمدترین مسیر به مقصد هدایت میشود. یک گیت وی علاوه بر مسیریابی دادهها، اطلاعاتی در مورد مسیرهای داخلی شبکه میزبان و مسیرهای هر شبکه اضافی که با آن مواجه میشود را هم ذخیره میکند. گیت ویها اساسا مبدلهای پروتکل هستند که سازگاری بین دو پروتکل را تسهیل میکنند و بر روی هر لایه از مدل اتصال سیستمهای باز (OSI) کار میکنند.
اگر بخواهیم درمورد دلیل وجود گیت وی صحبت کنیم باید بگوییم که وجود راهی امن برای ارسال و دریافت اطلاعات به صورت گسترده بین دستگاهها و شبکهها، وجود آن را ضروری کرده است. به عنوان مثال روتر ارتباط مستقیم با اینترنت را فراهم میکند. اما تنها وجود این ویژگی برای آن کافی نیست و برای تجربه کاربری بهتر و پایدارتر باید امنیت این اتصال را هم تضمین کند. بنابراین گیت وی در حالت کلی بهعنوان واسطهای برای برقراری این اتصال و ارتباط بین دستگاهها و شبکهها به ابزارهایی امنیتی مجهز شده است. درکل گیت وی به عنوان یک محافظ دربرابر یک شبکه محلی عمل میکند و این شبکه را به یک شبکه عمومی متصل میکند. بنابراین نمونه بارز کاربرد یک گیت وی، فایروال است که حکم یک محافظ را دارد.
انواع گیت ویها
گیت ویها میتوانند اشکال مختلفی داشته باشند و وظایف مختلفی را انجام دهند. نمونههایی از این موارد عبارتند از:
فایروال برنامههای وب: این مدل گیت وی، ترافیک وارد و خارج شده از یک وب سرور را فیلتر کرده و به دادههای لایه برنامه نظارت میکند.
گیت ویهای ذخیرهسازی ابری: این نوع گیت وی وظیفه ترجمه درخواستهای ذخیرهسازی را با استفاده از APIهای مختلف، بر عهده دارد. این نوع گیت وی به سازمانها اجازه میدهد تا فضای ذخیرهسازی را در داخل شبکه محلی و خصوصی خود با استفاده از یک برنامه ادغام کنند بدون اینکه به یک فضای ذخیرهسازی عمومی نیاز داشته باشند.
API, SOA یا گیت وی XML: این مدل گیت وی ترافیک ورودی و خروجی یک سرویس، معماری مبتنی بر میکروسرویس یا وب سرویس مبتنی بر XML را مدیریت میکند.
گیت وی اینترنت اشیا (IoT): این نوع گیت وی انبوه دادههای حسگرها را از دستگاههای موجود در محیط اینترنت اشیا جمعآوری میکند، پروتکلهای بین حسگر را ترجمه کرده و دادههای حسگر را قبل از ارسال به مقصد، پردازش میکند.
گیت ویهای رسانه (مدیا): این مدل گیت وی دادهها را از فرمت مورد نیاز برای یک نوع شبکه به فرمت مورد نیاز برای یک شبکه دیگر تبدیل میکند.
گیت وی امنیتی ایمیل: این نوع گیت وی از ارسال ایمیلهایی که خطمشیهای یک شرکت را زیر پا میگذارند یا اطلاعات را با اهداف مخرب منتقل میکنند، جلوگیری میکند.
گیت ویهای VoIP Trunk: این مدل گیت وی استفاده از تجهیزات خدمات تلفنی جدید و قدیمی مانند تلفنهای ثابت و دستگاههای فکس را با استفاده از شبکه انتقال صدا از طریق IP که (VoIP) نامیده میشود، تسهیل میکند.
علاوه بر این، یک ارائه دهنده خدمات ممکن است گیت ویهای شخصی خود را ایجاد کند تا توسط مشتریان استفاده شوند. به عنوان مثال، خدمات وب آمازون که (AWS) نام دارد، دارای یک گیت وی API مخصوص آمازون است که به توسعه دهنده اجازه میدهد تا برنامههای غیر AWS را به منابع پشتیبان AWS متصل کند.
تفاوت بین گیت وی و روتر
شباهت گیت ویها و روترها این است که هر دو میتوانند برای تنظیم ترافیک بین دو یا چند شبکه جداگانه استفاده شوند. با این حال، یک روتر برای اتصال دو نوع شبکه مشابه و یک گیت وی برای اتصال دو شبکه غیر مشابه استفاده میشود. برای توصیف شبکههایی که از پروتکلهای اولیه متفاوتی استفاده میکنند، میتوان از عبارت غیر مشابه استفاده کرد. با توجه به این منطق، یک روتر ممکن است یک گیت وی در نظر گرفته شود، اما هیچ وقت یک گیت وی، یک روتر در نظر گرفته نمیشود. روترها رایجترین گیت ویهایی هستند که برای اتصال شبکه خانگی یا سازمانی به اینترنت استفاده میشوند.
منبع:
https://www.techtarget.com/iotagenda/definition/gateway
همچنین خواندن مطالب زیر توصیه می شود:
آیا مودمهای td-lte فقط در مناطق پوششدهی شده اپراتورهای موبایل فعالیت میکنند؟