Port Forwarding چیست و چه کاربردی دارد
اصولا برای اکثر افراد، مفاهیم شبکه، پیچیده هستند و تعداد زیاد اصطلاحات و کلمات اختصاری موجود در شبکه، چیزهایی هستند که آنرا پیچیدهتر هم میکنند. اصطلاحات دانش شبکه، برای یادگیری موضوعات آسانی نیستند و بدون مطالعه و تجربه زیاد نمیتوان خیلی از مفاهیم را به آسانی فهمید و درک کرد.
بدون شک همه ما زمان و فرصت کافی برای یادگیری تمام این موضوعات را در اختیار نداریم. درنتیجه نیاز به یک روش ساده برای یادگیری اصول اولیه داریم تا مفاهیم مربوط با شبکه را بهتر درک کنیم. ما قصد داریم در این مقاله درمورد Port Forwarding توضیح دهیم، برخی از نرمافزارها را بررسی کنیم تا در پایان این مسیر شناخت و درک بهتری نسبت به این موضوع داشته باشید.
Port Forwarding چیست؟
Port Forwarding که بعضی اوقات Port Mapping هم نامیده میشود این امکان را میدهد که کامپیوترها و سرویسهای موجود در یک شبکه محلی بتوانند از طریق اینترنت به کامپیوترها و سرویسهایی در شبکههای دیگر متصل شوند. امکان پورت فورواردینگ از طریق ایجاد ارتباطی به نام Map بین یک روتر عمومی، یک آدرس آی پی WAN و یک آدرس آی پی در شبکه داخلی (LAN) امکانپذیر میشود. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم پورت فورواردینگ به ما این امکان را میدهد تا بتوانیم دستگاههای داخل شبکه خود را به گونهای سازماندهی کنیم که در بیرون از شبکه نیز قابل دسترس باشند و بتوانیم از طریق اینترنت و از راه دور به دستگاهها و سرورهای خود که در شبکه خصوصی (LAN) قرار دارند، دسترسی داشته باشیم.
بدون Port Forwarding ما فقط به دستگاههای داخل شبکه خصوصی دسترسی داریم اما اگر قصد دسترسی از طریق اینترنت و خارج از شبکه داخلی به دستگاهها را داشته باشیم باید از Port Forwarding استفاده کنیم. یکی از بارزترین و پرکاربردترین مصارف این ابزار دسترسی از راه دور به سیستمهای کامپیوتری یا همان Remote Desktop است. همانطور که میدانید امروزه با نرمافزارهایی مانند Team Viewer شما میتوانید به آسانی به هر سیستمی در هر جای دنیا به صورت ریموت (از راه دور) متصل شده و دسترسی داشته باشید که با وجود Port Forwarding دیگری نیازی به استفاده از ابزارها و نرمافزارهای جانبی نخواهید داشت.
متصدی خودکار Port Forwaring اینترنت شما
مودم روتر شبکه خصوصی خود را مانند یک تلفن گویا در نظر بگیرید. هنگامی که تماس میگیرید یک صدا برای شما پخش میشود و گزینههایی را به شما میدهد تا با چه کسی صحبت کنید، مثلا:
اگر شماره داخلی خود را میدانید لطفاً آن را شمارهگیری کنید، درغیر اینصورت:
برای صحبت با نماینده فروش، عدد ۱
برای صحبت با پشتیبانی عدد ۲
و…..
این یک متصدی خودکار است.
هنگامی که یک تماس به تلفن گویا متصل میشود، باید هدایت شود. متصدی خودکار از عدد ورودی شما، توسط یک برنامه، به عنوان یک شناسه برای کمک به هدایت صحیح تماس استفاده میکند. هنگامی که آن عدد مورد نظر دریافت شود، تماس شما به تلفن داخلی مورد نظر منتقل میشود.
به همین ترتیب، فرض کنید میخواهید از داخل شرکت خود که تلفن گویا و چندین خط داخلی دارد یک تماس با یک شماره داخلی دیگر برقرار کنید، سوییچ شماره تلفن داخلی شما را به عنوان شماره تلفن تماس گیرنده نمایش میدهد. اما اگر با یک شماره خارجی تماس برقرار کنید سوییچ برای محافظت از شماره تلفن داخلی آنرا نمایش نداده و گیرنده تماس فقط شماره اصلی شرکت را مشاهده میکند.
تعریف Port Forwarding چیست؟
یک شبکه خصوصی (Private LAN) میتواند شبکه بیسیم درون منزل شما، شبکه بیسیم در محل کار و یا حتی اینترنت بیسیم رایگان یک کافیشاپ باشد. اصولا (نه همیشه) همچنین شبکهای نیاز به یک پسورد و یا مکانیسم تائید هویت برای متصل شدن دارد. پس از متصل شدن به شبکه، به دستگاه شما (گوشی موبایل، لپتاپ، تبلت و غیره) یک آدرس IP از طریق پروسهای به نام DHCP (پروتکل پیکربندی پویای میزبان) اختصاص داده میشود.
این IP آدرس در شبکه مختص دستگاه شما است و مودم روتر از طریق آن قادر است دستگاه شما را شناسایی کند. وقتی شما میخواهید به اینترنت متصل شوید تا مثلاً ایمیلهاتون رو چک کنید، به گشتوگذار در شبکههای اجتماعی بپردازید و یا دسترسی به فضای ذخیرهسازی ابری خود داشته باشید، درخواست اتصال شما برای مودم روتر فرستاده میشود. این درخواست شامل اطلاعاتی مانند آدرس IP دستگاه شما و یک پورت مرتبط است. در این فرآیند دستگاه شما میزبان (Host) و یا منبع اتصال (Source) است.
سپس مودم روتر درخواست شما را پردازش کرده و آدرس آی پی و شماره پورت دستگاه شما را با آدرس آی پی و پورت مرتبط مودم روتر مپ (Map) یا جایگزین میکند. بعد از مپ کردن آدرس آی پی و شماره پورت، مودم روتر درخواست شما را برای مقصد ارسال میکند. نکته مهمی که در ارسال این درخواست اتصال وجود دارد این است که مودم روتر باید به یاد داشته باشد که چگونه آدرس آی پی و پورت دستگاه شما را مپ کرده است. اینجاست که NAT وارد بازی میشود. جدولهای NAT اطلاعات مربوط به مسیرهایی که در طول ایجاد اتصال ساخته شدهاند را ذخیره میکنند.
وقتی اطلاعات یک درخواست به مقصد رسید، لازم است تا پاسخ مقصد نیز برای شما ارسال گردد. در اینجا مقصد نیز یک درخواست برای آدرس آی پی و پورت مشخصشده مودم روتر ارسال میکند. مودم روتر جدول NAT را برای پیدا کردن ترکیب آدرس IP و شماره پورت بررسی میکند تا ببیند آیا یک اتصال باز وجود دارد یا خیر؟ اگر مسیری وجود داشته باشد درخواست برای دستگاه مبدأ ارسال میشود. وقتیکه اتصال پایان مییابد، اطلاعات مربوط به آن از جدول پاک میشوند.
اهمیت Port Forwarding چیست؟
Port Forwarding جهت دسترسی به تجهیزات یک شبکه داخلی از بیرون شبکه، یک امر حیاتی محسوب میگردد. از آنجایی که فایروالها برای جلوگیری از حملات ناخواسته و هک شدن، همه پورتهای غیرضروری را مسدود میکنند، برای اتصال به یک شبکه، از بیرون آن، باید راهی وجود داشته باشد. تنها اطلاع داشتن از آدرس IP مدنظر کافی نیست و درخواستها باید به سمت یک پورت صحیح هم هدایت شوند.
این اطلاعات اضافی سدی در برابر حملات ناخواسته ایجاد کرده و امنیت بیشتری را در برابر حملات DDos ایجاد میکند. امکان Port Forwarding در کنار نرمافزارهای مدیریت تائید هویت، فوقالعاده خوب عمل میکند. نرمافزارهای احراز هویت چند عاملی، سرویسهای متمرکز تایید هویت و این دست نرمافزارها یک لایه اضافی امنیتی ایجاد میکنند تا به کاربران اجازه دهد تا به قسمتهایی مشخص مانند فایل سرورها و پایگاههای داده دسترسی داشته باشند.
پورت فورواردینگ چه جایی استفاده میشود؟
هرچند که مثالهای زیر، بهصورت کامل تمام شرایط را پوشش نمیدهند، اما تصویر خوبی از شرایطی که استفاده از پورت فورواردینگ کارآیی را افزایش داده و عملکرد روزانه را بهبود میدهد، برای شما به نمایش میگذارند.
تهیه نسخه پشتیبان
فایلها، هارد دیسک و سرورهای شما هرجایی که باشند، همیشه راهحلی برای دسترسی به نسخههای پشتیبان از طریق اینترنت وجود دارد. حتی در مواردی که دسترسی به فایلها یا بکآپها برای شما آسان نیست، پورت فورواردینگ این امکان را به شما میدهد تا کسانی که هویت آنها تائید شده است بتوانند به فایلها و بکآپها دسترسی داشته باشند و کار را برای شما آسانتر میکند.
سیستمهای مجازی
اصولا تمام پروفایلهای کاربری بهصورت سختافزاری در محل کار وجود ندارند. در شبکههای بزرگ و در محیطهایی مانند بیمارستانها و دانشگاهها پروفایلها و اکانتها روی فضای ابری ذخیره میشوند. Port Forwarding کمک میکند تا کاربران بتوانند به اکانت یا پروفایل (VDI) خود از هر کامپیوتری دسترسی داشته باشند.
دوربین مداربسته و امنیت
Port Forwarding این امکان را برای شما فراهم میکند تا هرآنچه که میخواهید را تحت نظر داشته باشید. مثلا اگر در محل زندگی یا محل کار خود دوربین امنیتی یا دزدگیر داشته باشید بهراحتی میتوانید تجهیزات امنیتی خود را در هر زمان و مکانی که هستید، از طریق اینترنت کنترل و مدیریت کنید.
سرورهای بازی
Port Forwarding فقط در کار استفاده نمیشود، ببینید اگر Port Forwaring را در مرورگر سرچ کنید گزینههای پیشنهادی برای ادامه آن چه چیزی خواهد بود؟
بله درست است. یکی از محبوبترین استفادهها از Port Forwarding برای بازی است. پورت فورواردینگ برای صاحبان سرورهای خصوصی بازی مزیتهای زیادی دارد. با اینکه از این قابلیت معمولاً در استفاده از بازیهای خصوصی و یا جمعهای دوستانه استفاده میشود اما شرکتها هم میتوانند از این ویژگی برای برگزاری بازیها یا مسابقات دورهای، استفاده کنند.
منبع:
https://learn.g2.com/port-forwarding
همچنین خواندن مطالب زیر توصیه می شود:
آیا مودمهای td-lte فقط در مناطق پوششدهی شده اپراتورهای موبایل فعالیت میکنند؟